Tip na knihu

Jean-Paul Belmondo a jeho vzrušující životní příběh – autobiografie bez cenzury

Jean-Paul Belmondo se stal legendou. Po svých začátcích na divadelních prknech vyrostl v hrdinu nové doby. Hrál ve více než 80 filmech, které si v kinech nenechalo ujít rekordních 150 milionů diváků. Během své padesátileté profesní kariéry šel z role do role. Ty umělecké střídal s rolemi v dobrodružných a policejních filmech. Stal se idolem, na který se nezapomíná. A napomohou tomu i dvě knižní novinky.

Celými davy obdivovaný herec Jean-Paul Belmondo se totiž ve svých čtyřiaosmdesáti letech konečně rozhodl veřejně sdílet svůj vzrušující osobní i profesní život. Budete do něj moci nahlédnout hned ve dvou knihách z nakladatelství Práh, ve kterých Jean-Paul Belmondo poprvé ve slovech i fotografiích vypráví o svém pozoruhodném životě.

První kniha se jmenuje Mých tisíc životů, druhá pak Belmondo o Belmondovi. Zatímco první zmíněná kniha je takovou vzpomínkovou autobiografií prošpikovanou typickým Belmondovým humorem, ta druhá je velkým fotografickým albem doplněným o různé hercovy poznámky a komentáře.

V knize Mých tisíc životů se Jean-Paul Belmondo poprvé niterně otevírá světu a ujišťuje nás, že žít tisíc životů je tisíckrát lepší než žít ten jeden jediný.

„Jean-Paul Belmondo se nikdy nevyhýbal nebezpečí – ať už na křídle letadla nebo střeše auta či metra podstoupil nespočetné riskantní situace. O mnoho let později se jim, stále s jiskrou v oku, směje. Jeho halasné výbuchy smíchu mu vždy pomáhaly ukrývat největší tajemství o jeho životě, rodině, láskách, nezměrných radostech a největších smutcích…

Nyní se rozhodl, že bude vyprávět o všem: o svém dětství poznamenaném válkou, o odhodlané matce, o otcově ateliéru, o svých prvních láskách. Zavede nás do Alžíru, kde prožíval základní vojenskou službu, pozve nás k barovým pultům v ulici Saint-Benoît, kde hýřil se svými životními kamarády Jean-Pierrem Mariellem, Jeanem Rochefortem, Michelem Beaunem, Pierrem Vernierem a Charlesem Gérardem.“

S knihou Belmondo o Belmondovi se nám zároveň otevírá svět Belmonda a jeho nejbližších. Z fotografií z hercova osobního archivu i z mnoha dalších světových agentur vyvstává čtenářům před očima celý Belmondův život jako na dlani.

„Vyrostl v Paříži u své milující a vzdělané rodiny (jeho otec byl známý sochař Paul Belmondo) a byl tak trochu lajdák – v žádné škole dlouho nevydržel. S talentem snad pro všechny sporty se viděl spíš jako boxer. Nakonec se zapsal do divadelních kurzů. Snil o hereckém vzdělání a klasickém repertoáru, ale přístup do chrámu francouzského divadla si musel zasloužit; na divadelní prkna ho vynesla komedie. Právě tam se potkal se svou „partou“ mladých herců, kteří se jeden po druhém stali velkými postavami francouzského divadla. Pak přišel čas prvních filmových rolí. Ale mezinárodní hvězdu a generační ikonu udělal z Belmonda až Godard a francouzská nová vlna.“

Knihy Mých tisíc životů a Belmondo o Belmondovi vycházejí obě současně prostřednictvím nakladatelství Práh – a to už 25. října! Ve stejný den navíc vychází i zmíněná první kniha jako audiokniha namluvená Jiřím Krampolem, který i v dabovaných filmech Belmondovi propůjčil svůj hlas (hned za svými předchůdci Janem Třískou a Václavem Moravcem).

Tyto vzpomínky herce, kterého si můžeme namátkově vybavit třeba z filmů Muž z Acapulca, Zvíře či Policajt nebo rošťák vychází v audioverzi dokonce ve světové premiéře!

Všechny tři novinky se tak osvědčí nejen jako naše soukromé nahlédnutí do hercova života, ale protože se blíží Vánoce, mohou být i skvělým překvapením pro všechny naše blízké, kteří na filmy s Belmondem zkrátka nedají dopustit.

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

Pro další články, recenze a soutěže o knižní novinky navštivte FB stránky DigiTimes.cz.

 

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top