Kouzlo Vánoc

Vánoce bez sněhu?

Do Vánoc zbývá deset dnů – kéž by byly bílé. Sníh sice přináší různé nepříjemnosti, ale v hloubi srdce mnozí toužíme, aby na Vánoce napadl. Vždyť všechny kresby a pohlednice představují zasněženou krajinu, stromy obalené sněhem a bílý kostelíček. Vánoce a sníh prostě patří k sobě.

 

Sníh, to je padající poezie. Zrcadlí se v lidové moudrosti. A ta nám napovídá, že když padá sníh, příroda se ztiší. I my se v nitru můžeme ztišit. Potom uslyšíme zimní krajinu, která naslouchá slovu nebes. A k tichým poslům nebes patří i sněhové vločky. Co je sněhová vločka? Je to dokonalá krajková šesticípá hvězda z jasného, nejjemnějšího křišťálového chmýří. Promlouvá o světě zářící čistoty a neklamné přesnosti. Vypracování šestihranu je pokaždé jiné, a navíc v uměleckém provedení, nad jehož nedostižnou krásou se až tají dech.

 

Sníh mění pozemské skutečnosti. Zavěje cesty a vytváří jiné. Vyrovnává doliny a výšiny. Orientace ve sněhu často zklame. Proto tak snadno osamělý poutník zabloudí. Sněhová pokrývka mírní tvrdost země. Sníh chce všechno hranaté zaoblit. Mírní zemskou tíži. Samy sněhové vločky, které se potichu, lehce a hravě snášejí k zemi, jsou toho výmluvným obrazem. Zdá se, že nepodléhají tíži země, že samy chtějí nenuceně dolů k zemi. Ale přitom přinášejí na zem jinou zákonitost. Těžká břemena se mohou po sněhu snadněji pohybovat. Každý pohyb v prostoru je provázen novým životním pocitem. Pohyb na lyžích nebo na sáňkách je vzpomínkou na jiný svět. Na svět bez překážek a tíže. Zvláště děti jsou okouzleny v zimních sportech tímto světem. Když začne chumelit, zmírní se mráz. Sněhová pokrývka chrání také obilné zrno v půdě země před zmrznutím. Sníh, který vzniká chladem ve sféře země, sám tento chlad oddaně mírní.

 

V pohádkách se vypráví, že andělíčkové natřásají peřiny, tedy to, co zahřívá, toto nadsmyslové peří se mění na zemi v sníh. Lidé se usmívají a je jim líp na světě. Padání vloček nás naplňuje radostí. Vždyť se sněhem přicházejí k zemi hvězdné síly moudrosti a lásky. A to je to tajemství zasněženého vánočního času.

 

V průběhu adventu se na Vánoce připravujeme a těšíme. Teprve Vánoce na sněhu jsou však těmi pravými Vánocemi…

 

 

∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼

(Krček, Josef, Fučíková, Renáta: Vánoce: Putování do Betléma. Praha: Albatros, 2011, s. 117)

 

Pro další články, recenze a soutěže o knižní novinky navštivte FB stránky DigiTimes.cz.

SOUTĚŽ

Most Popular

To Top